Vochtproblemen verhelpen uit huis

Gefeliciteerd, u heeft een nieuw huis gekocht. U ziet uzelf al wonen op uw fijne nieuwe locatie. Is het een oud huis? Zo’n huis met veel groen dat straalt van het leven en de warmte. Fantastisch. Natuurlijk bent u helemaal in uw nopjes. Wellicht is een oud huis altijd uw droom geweest en bent u een geboren klusser. Of misschien is het huis gewoon op de perfecte locatie met een fijn stuk grond er om heen. Al met al bent u erg gelukkig met uw aankoop. Nu nog verhuizen. Dat is altijd een flinke klus, verhuizen kan best stressvol zijn, maar het gaat om het resultaat: heerlijk wonen in uw nieuwe huis.

Verhuizen naar een oud huis

Verhuizen naar een oud huis heeft charme en sfeer. Vaak is de buurt mooi groen en levendig. Dit in vergelijking met een nieuwbouwhuis waar alles strak en kaal is en de buurt nog moet groeien. Aan de andere kant bestaat bij oudere huizen een grotere kans op vochtproblemen. De isolatie is vaak minder goed en de muren zijn al oud. Ze hebben jaren en jaren de tijd gehad om vocht binnen te krijgen. Het is raadzaam deze eventuele problemen te verhelpen voor uw verhuis. Zo heeft u geen gedoe meer wanneer u in het huis bent getrokken.

Verhuizen naar een oud huis heeft dus wel zijn eigen uitdagingen. Oude huizen hebben een andere vorm van onderhoud nodig. U zult terugkerend werk hebben aan schilderwerk, elektra, leidingen en wellicht het riool. Een groot voordeel is echter, dat huizen van begin vorige eeuw zeer qua constructie erg stabiel zijn.

Vooraf verborgen gebreken constateren

De uitdagingen van een ouder huis zijn voor u te overzien. U weet waar u aan begint en vind het helemaal niet erg om af en toe te klussen (of hulp in te schakelen voor een klus). Naast het reguliere onderhoud van een oud huis, moet u ook letten op de gebreken die voor de koop al in het huis aanwezig kunnen zijn. Verborgen gebreken zijn bij een oud huis zeker te verwachten.

Verborgen gebreken zijn gebreken aan een huis waar u als koper niet van op de hoogte bent. Indien een verkoper op de hoogte is van een gebrek moet hij dit melden aan de koper. Sommige gebreken kunt u als koper direct zien. Denk aan een lekkend dak of een vochtige kelder.

Andere zaken kunnen verborgen zitten, zoals de naam al zegt. Een opgelapte lekkage of bijvoorbeeld een verwarmingsketel die niet werkt. Deze zaken waren bekend bij de verkoper en zijn bewust verzwegen. In zo’n geval is de verkopende partij aansprakelijk. U mag namelijk, als koper, verwachten dat het huis normaal gebruikt kan worden, mits eventuele gebreken al wel vermeld zijn.

Hoe gaat u te werk?

U moet als koper zelf onderzoek doen in het huis naar eventuele gebreken. ‘Zelf’ betekent in dit geval dat u degene bent die actie onderneemt voor het onderzoek. U kunt een bouwkundig rapport laten maken en dit rapport gebruiken voor de onderhandelingen voor het huis.

Vochtproblemen verhelpen

Oude woningen hebben sneller te maken met vochtproblemen dan nieuwe huizen. Dat komt omdat oudere huis minder goed geïsoleerd zijn en minder goed beschermt tegen vocht. Vroeger was de standaard in huizen anders dan nu. Gaat u verhuizen naar zo’n prachtig oud pand, verzekert u zich er dan van dat er geen vochtproblemen zijn.

Zijn deze er wel, zorg dan dat u deze aanpakt voor de verhuizing, dat scheelt u en uw huisgenoten een hoop ellende.

Hoe weet u nu of er vocht problemen zijn in uw huis?

U kunt dit na laten kijken door een expert en lezen in het bouwkundig rapport, maar u kunt ook zelf goed op onderzoek uit gaan. Op de website van PVDV uit Antwerpen vindt u meer informatie over vochtbestrijding.

Vochtproblemen constateren

In de eerste plaats is het dus zaak te constateren of er een vochtprobleem is. Vochtproblemen kunt herkennen door (opgedroogde) vochtplekken op de muur, optrekkend vocht op de muur of ramen, schimmelplekken of misschien zelfs wel een laagje water in de kelder. Bij de inspectie van uw huis op vocht is de kelder een goed startpunt. De geur van de kelder is al een indicatie voor vocht.

Daarnaast moet u kritische kijken naar de muren en de hoeken van de kelder. Daar mag het niet vochtig zijn. Is dit wel het geval dan kunt u er voor kiezen uw kelder te laten isoleren door kelderdichting, of het te veel aan vocht te laten weghalen door kelderdrainage.

Oude huizen ventileren vaak voldoende. Goede ventilatie zorgde dat het vocht in beweging blijft en dat er geen schimmelvlekken ontstaan. Het kan natuurlijk zijn dat de kelder zo’n ventilatie niet heeft. Controleer of er frisse lucht in de kelder kan komen.

Op andere plekken in huis moet ook voldoende frisse lucht aanwezig zijn, dit is belangrijk voor uw gezondheid en voor het oplossen van vocht in huis. Zodra u last heeft van schimmel in uw huis bent u hier niet zomaar van af. Schimmel verspreid zich snel en laat sporen achter waar weer nieuwe schimmel ontstaat. Het snelst komt u van schimmel af door goede ventilatie en droge, warme lucht.

Lekkage

Een vaak voorkomend vochtprobleem in oude huizen is lekkage. Lekkage kan ontstaan op verschillende plekken in huis. U heeft vaak niet direct door dat er lekkage is en dan is de schade vaak al aangericht. Verhuist u naar een oud huis? Dan kunt u gerust vragen of er in huis wel eens lekkage is geweest en hoe dit is verholpen. Zo’n plek kan nog steeds een zwakke plek in de structuur van het huis zijn.

Bij lekkage is het zaak niet enkel het gat van het lek te verhelpen, maar ook te onderzoeken welke andere delen van het huis zijn aangetast. Zijn er houten delen in het huis, dan kan vocht een grote boosdoener zijn. Laat dit goed drogen en ventileren zodat het huis weer in zijn geheel kan herstellen. Zorg altijd dat een expert u helpt met vochtproblemen, dan heeft u het langste plezier van uw nieuwe oude huis.