Verhuiskostenvergoeding werkgever

Moet u verhuizen omdat uw werkgever naar een andere locatie verplaatst? Of heeft u een baan gevonden op een locatie die zeer ongunstig is, waardoor verhuizen een heel reële optie is? Het zou kunnen dat u in aanmerking komt voor een belastingvrije onkosten vergoeding van uw werkgever. Uw werkgever kan u, belastingvrij, een vergoeding geven tot 7.750 euro (op dit moment zo vastgesteld) en een maximum van twaalf procent van het jaarsalaris, inclusief vakantiegeld. Bovenop deze vergoeding moet de werkgever een belastingvrije vergoeding aanbieden voor de fysieke verhuizing; het vervoer van uw spullen. Dat is een behoorlijk bedrag wat flink wat van de verhuiskosten en -stress weg kan nemen.
Deze vergoeding wordt niet zomaar toegekend, er zijn een aantal eisen waar u aan moet voldoen, om in aanmerking te komen. Dat zijn de volgende:

 • uw verhuizing moet plaatsvinden binnen twee jaar na de start van de nieuwe baan,
 • de locatie van uw nieuwe huis moet op minder dan tien kilometer afstand van uw nieuwe werk liggen,
 • de reisafstand moet minstens gehalveerd worden,
 • een vaste aanstelling kan een eis zijn van de werkgever,
 • en u woont momenteel niet binnen een straal van 25 kilometer van de (nieuwe) werkgever.

Indien bovenstaande zaken allemaal voor u van toepassing zijn, kunt u uw werkgever op een onkosten vergoeding vragen. Is dit bovenstaande voor u niet (allemaal) het geval, maar moet u toch verhuizen vanwege werk, informeer dan altijd naar de mogelijkheden bij de belastingdienst en uw werkgever.

Een voorbeeld:

verhuiskostenvergoedingU werkt momenteel in Utrecht en u woont in Zeist. Uw werk ligt op twaalf kilometer afstand van uw huis en het kost u vaak zo’n 25 minuten om er te komen. Uw heeft een mooie, nieuwe baan aangenomen in Amsterdam. Uw reistijd verdubbeld en de afstand wordt vijf keer zo veel. U wilt de baan toch graag maar u vindt de reistijd geen optie. U verhuisd naar de rand van Amsterdam waar u een snelle aansluiting heeft op de metro. U ben nu in zo’n twintig minuten op uw werk. De afstand die uw aflegt is weer twaalf kilometer. Hemelsbreed is de afstand maar 8 kilometer. U kunt nu aanspraak maken op de vergoeding van uw werkgever.

Niet alles wordt vergoed. Alle vergoedingen zijn verbonden aan het maximum van 7.750 euro. Alles boven de 7.750 euro wordt niet vergoed. Een lijst met mogelijke vergoedingen staat hieronder:

 • vergoeding voor het schoonmaken van uw oude huis,
 • vergoeding voor het schoonmaken van uw nieuwe huis,
 • kilometervergoeding het zoeken naar een nieuw huis
 • dubbele lasten van hypotheek, huur, gas, water en licht, telefoonkosten,
 • het opslaan van uw inboedel op een externe locatie,
 • kosten van telefoonaansluiting,
 • huisinrichting,
 • verhuisberichten.

Welke bonnetjes moet u bewaren?

Voor de vergoeding van 7.750 euro bij een maximum van twaalf procent van het jaarsalaris is het niet nodig om aan te tonen dat deze kosten daadwerkelijk gemaakt zijn. De kosten voor het verhuizen van uw huisraad moeten wel aangetoond. Zorg dat u een goede factuur krijgt van uw verhuizer en geef hiervan een kopie aan uw werkgever.

Belastingvrij

De vergoedingen die uw binnen twee jaar na de start van uw baan krijgt zijn belastingvrij. Ze vallen dus niet onder uw inkomen. Wilt u na twee jaar in aanmerking komen voor de vergoedingen, dan vallen de vergoedingen onder uw loon, dit kan gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. Het is altijd mogelijk om hierover met uw werkgever in onderhandeling te gaan en te zorgen dat de kosten bij uw werkgever liggen. Maak duidelijke afspraken en zorg altijd dat het juiste advies krijg van de belastingdienst.

Buitenland

Verhuist u naar het buitenland voor uw werk. Ook dan kunt u in aanmerking komen voor de vergoedingen. Zorg dat u goede afspraken maakt met uw werkgever en kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst.

Meer informatie over premies en tegemoetkomingen bij een verhuis in Vlaanderen.